Vardagen i El Alto och La Paz går mot sitt slut

Hej hopp!

Tiden rullar på och nu är det bara en dag kvar på våra 4-veckors praktiker. Det är konstigt med tiden och tidsuppfattningen här, för samtidigt som det känns ganska nyss jag och Johanna var här första dagen på Yanapi så känns det samtidigt som en evighet sedan. Och tiden i Sucre är ännu längre bort. Man är så inne i det man gör just nu, vilket är ganska skönt.

En annan sak som är konstigt att det som har varit våran vardag nu i en månad inte kommer vara våran vardag i många dagar till. En vardag som till exempel innehåller El Altos gator med sina många bussar, människor och den stora torsdagsmarknaden där man på riktigt kan hitta allt, bara man vet vart.  Vår vardag till och från Yanapi som innehåller både buss och linbanor, med fantastisk utsikt över La Paz och El Alto. Ända bort till de vackra och enorma snöklädda bergen, som varje dag påminner oss om att vi faktiskt befinner oss i Anderna.

Vår vardag som till stor del utspelar sig på Yanapi. En vardag där vi förtom lärt känna många fina barn också genom läxhjälpen lärt känna ett nytt skolsystem, som ibörjan verkade ganska lik den vi var vana vid, men snart visade sig vara så annorlunda Sveriges skolsystem på många sätt. På Yanapi där vi också tillbringar dagarna med att leka lekar, spela fotboll (iallafall en liten stund innan vi kommer på att vår kondis är totalt värdelös på den här höjden), och hålla aktiviteter. Och under vår lunchpaus då vi kramar vattenkokaren (tar vara på all värme vi kan få) och sitter under en filt med mössa och dricker te.

Vardagen som också har stor del i La Paz där vi bor, i vårt lilla gröna rum med vår våningssäng som känns som det varit vårt hem i mer än bara en månad. Och en vardag där såklart inte minst spanskan har en stor del.

Det ska bli skönt att åka hem till allt man längtar efter hemma, till sin vanliga vardag. Men det är med delade tankar som jag längtar hem, för med tanke på allt roligt och vackert vi har i vår vardag här så kommer jag inte kunna åka hem utan att sakna mycket av den också.

Häromdagen fick vi frågan av ett barn på Yanapi, om på vilken planet Sverige ligger på. Och jag kan förstå tanken, för dem är ju vi väldigt annorlunda. Och det är inte helt lätt att förstå att man kan åka så länge mellan två så olika ställen men samtidigt befinna sig på samma jordklot.

/Emma

På Yanapi har vi hållt i lite aktiviteter på eftermiddagarna, här är lite från dem:

20170316195438

Handpyssel. Vi har haft en aktivitet där alla barn fått måla och klippa ut sin hand, och på sina fingrar skrivit till exempel någon sak de gillar att göra, något det är bra på och favoritdjur.

20170316195431

Rättigheter. En annan aktivitet handlade om barns rättigheter. Alla fick en lapp med en rättighet, och fick sen skriva och måla till.

20170316195445

Muralmålning. Vi har haft ett målarprojekt här, då vi målat en muralmålning där barnen var med och målade sina händer. Ett både roligt och kladdigt projekt, där vi stått och målat i allt mellan strålande sol och ösregn.

20170316195418
Målning, det är här det händer!
20170316195402
Läxor på gång
20170316203414
Full fart med mellanmål

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s